DIVA

Boek

Diva

Over het Boek

DIVA is het waargebeurde, nooit eerder vertelde verhaal over Jetta Goudal; de eerste en grootste Nederlandse superster in Hollywood. Ze is in eigen land totaal onbekend gebleven omdat ze een ander werd.

Bestel het boekLees fragmenten

Synopsis

Op de grootste begraafplaats van Los Angeles ligt in een mausoleum een vrouw genaamd Jetta Goudal. Een geboortejaar heeft ze niet, wel een sterfdatum: 1985. Wie was zij, waar kwam zij vandaan, waarom zouden alle Nederlanders haar moeten kennen? Waarom was zij belangrijk?

Jetta in her house – 1934

In 1917 reist de 25-jarige Julie Goudeket uit Amsterdam naar Amerika om haar orthodox-Joodse vader te ontvluchten. Ze wil actrice worden. Julie doet zich voor als de mysterieuze Jetta Goudal uit Versailles en bluft zich Broadway en Hollywood binnen. Ze wordt al snel berucht door haar geëmancipeerde houding. Desondanks ontwikkelt La Goudal zich tot een wereldberoemde filmster en collega van Greta Garbo, Rudolph Valentino, Gloria Swanson en Charlie Chaplin.

Dit wordt allemaal pas bekend rond 1986. Tot die tijd blijft Jetta Goudal/Julie Henriette Goudeket, ook bekend als ‘Jetje’
en ‘Jetty’, zelfs bij haar vrienden bekend als The Woman
Nobody Knows.

Hollywood’s Mistress of Mystery

Jetta Goudal bereikt in de roaring twenties vanuit het niets een sterrenstatus. Ze behoort twee jaar lang tot de grootste actrices ter wereld. In het land dat ze het meest haat – Duitsland – is ze in 1927 de populairste buitenlandse actrice.

Glamourfoto uit – 1927

In Frankrijk noemt men haar ‘la vedette de cinema’. Australië is volgens een krant ‘Goudal-struck’. Een Argentijn omschrijft haar als ‘de aristocrate van de filmkunst’. Een Nederlandse filmkenner vindt haar ‘een der grootste beauté’s der film’. Een Brit prijst haar als een ‘exotisch, intens en fascinerend stijlicoon’.

Haar bijnamen: Hollywood’s Mistress of Mystery, Cleopatra, The Temperamental Star, The Bolshewist of the Movie Industry, The Emotional Cocktail of the Picture Screen, The Empress of Realism, The Sarah Bernhardt of The Jazz Age en The Woman Nobody Knows.

Jetta is legendarisch als strijder voor acteursrechten

In 1927, op het hoogtepunt van haar roem, heeft ze een contract bij de man die ‘God’ wordt genoemd in Hollywood: Cecil B. De Mille, een van de succesvolste regisseurs aller tijden. Ze vertrouwt hem ‘als een vader’, maar wordt eind 1927 door hem verraden. Hij pleegt contractbreuk en Jetta Goudal begint een rechtszaak die in totaal ruim drie jaar zal duren. Ze wint, maar verliest ook. De Mille is zo machtig dat ze op een zwarte lijst belandt. Het maakt een einde aan haar sterrenstatus.

Haar rechtszaak leidt tot een ‘Goudal-wet’, een mijlpaal waar ze tot aan haar dood in 1985 zeer trots op is. Mede door haar inzet wordt er een acteursvakbond opgericht waardoor acteurs en actrices wettelijk meer rechten krijgen.

Jetta in The Forbidden Woman – 1927

‘The Woman Nobody Knows’ komt uit Amsterdam

Jetta Goudal kwam helemaal niet uit Frankrijk en ze was ook geen katholiek. Ze was een Jodin die opgroeide onder de naam Julie Henriette Goudeket in de Amsterdamse Plantage Middenlaan en de Sarphatistraat.


Dit literaire non-fictieboek leest als een roman en laat Nederland voor het eerst kennismaken met het buitengewone leven van de Nederlandse Jetta Goudal in de Amerikaanse jetset.

Bestel het boek Lees fragmenten